Doorgaan naar hoofdcontent

Door de ogen van mijn dochter met autisme


Al heel wat blogs schreef ik over autisme in het gezin. Ik nam je mee voor een kijkje  achter de voordeur. Hoe gaat het eraan toe in ons gezin met autisme? Eén ding hebben al deze blogs gemeen: ze zijn allemaal door mij geschreven. Wat nu als mijn dochter een blog zou schrijven? Wat als zíj eens een kijkje zou geven in haar leven met autisme? Hoe zou zo’n blog eruitzien?

Zou ze vertellen over de kleding die ze ’s ochtends aantrekt maar waarvan de jurk echt niet fijn zit; zodra je de arm naar voren doet, voel je de stof opkruipen. Dat voelt vervelend! En je voelt dat de hele tijd. Mama zegt dat deze jurk mooi staat, maar ik voel de stof schuren op mijn arm. Wat nu?

En terwijl ik me aankleed vraagt mama wat ik op mijn brood wil. Hoe kan ik daar nu over nadenken? Ik voel die jurk steeds dus ik antwoord: ‘weet ik niet…’.

En dan het haren kammen; elke dag vraag ik aan mama of ze echt zo zacht mogelijk wil doen. Elk klitje voel ik zo hard. Echt niet fijn.


Of zou ze vertellen over de picto’s die structuur geven in het ochtendritueel? Elke ochtend steeds hetzelfde: dat geeft duidelijkheid! Meestal weet ik het uit mijn hoofd, maar toch fijn dat ze er hangen voor als ik het even niet meer weet!


Zou ze vertellen over het aankomen bij school wat de ene keer zo vlekkeloos gaat en een andere keer zoveel moeite kost?

En zou ze vertellen hoe hard het werken is op school voor haar?

Zou ze vertellen over de prikkels, de hele dag door. De veranderingen, soms zo klein dat het lijkt of niemand ze merkt maar zij merkt ze wel.


Zou ze noemen hoe lastig het is dat iedereen die een vraag stelt graag meteen antwoord wil, dat kan toch helemaal niet? Eerst moet je nadenken over de vraag. Als je de vraag dan goed begrijpt moet je ook nog nadenken voor het goede antwoord. En pas dán kan je het antwoord geven. Dat kan dus gerust 2 minuten duren. Of 2 uur. En soms zelfs 2 dagen. Of 2 weken..


Zou ze vertellen hoe prikkels kunnen binnenkomen, dat die ook echt fysiek pijn doen? Zoals van de week voor het stoplicht: ‘mam, het lijkt wel vuur! Het doet echt zeer aan mijn ogen. Hopelijk mogen we snel rijden!’. Druk zocht ik naar wat ze bedoelde. Al snel kwam ik erachter: het knipperlichtje van de auto voor ons…


Zou ze vertellen hoe snel de stroom aan informatie gaat in het gewone leven: in het gezin, in de klas, op het plein, in de winkels? Of over de vele prikkels die enorm binnenkomen; hoe kun je nu vertellen hoe het op school was terwijl er een muziekje aan is in de auto? Of een som uitrekenen terwijl je nog gepraat hoort? Of van papa én mama tegelijk een opdracht krijgen? Een verschillende opdracht nog ook… Dat kan niet!


Lastige dingen, elke dag weer. Niet te vergeten: er is nog een kant!


Hopelijk vertelt ze ook over haar talenten. Over haar kracht vanuit haar autisme. Hoe ontzettend goed ze is in het onthouden van dingen. Hoe sterk ze is op details. Dat zíj vaak degene is die een verloren knuffel of iets dergelijks vindt, wat kwijt was. Sowieso is ze een ster in opruimen en ordenen.

En niet te vergeten hoe ontzettend goed ze bezig is met de ontwikkeling van haar persoontje. Er zullen maar weinig 8-jarigen zijn die al zó goed onder woorden kunnen brengen waar ze tegenaan loopt en daarin (gezamenlijk) op zoek gaat naar oplossingen. Ons meisje: trots op haar!

 

Als we eens door haar ogen zouden mogen kijken. Wat zou ze ons laten zien? Hoe het echt is om autisme te hebben, dat weet ik niet. Met alle liefde blijven we ons best doen om de wereld óók door haar bril te bekijken: de auti-bril. Wat mij betreft hard nodig om goed te kunnen aansluiten bij de juiste aanpak en hulp.

En wie weet schrijft ze ooit écht zelf een blog ;-)

Reacties

  1. Erica en Sarah... wat ontzettend herkenbaar!! Zowel de ene als zeker ook de andere kant. Want talenten, dat hebben ze!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alsof je onze dochter beschrijft van 9 jaar. Voor heel eventjes door haar ogen de wereld bekijken.. ik teken ervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou hè, zou ik wel ook graag willen! De wereld zien en ervaren zoals zij dat doen.

      Verwijderen
  3. Wat zou het interessant en verhelderend zijn hè, om eens een dagje in haar hoofd te kruipen..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou! Ik zou dat best wel eens willen. Heel benieuwd hoe het écht zou zijn.

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Terugblik: overstap SBO

 ‘Zij is echt het schoolvoorbeeld van een kind wat tot leren komt als het op de goede plek zit!’  Dat was één van de eerste zinnen tijdens het gesprek met de meester en juf van onze dochter. Het schooljaar is bijna voorbij. Een bijzonder schooljaar voor onze dochter én voor ons. Het eerste SBO-schooljaar. En inderdaad kunnen we nú zeggen: wat is de overstap van regulier onderwijs naar speciaal onderwijs een goede keuze geweest! Alsof we een ander kind hebben. Natuurlijk, ze heeft nog steeds autisme. En dat kan nog steeds de nodige uitdagingen geven.  Maar wat een verschil! Van een paar keer per week overprikkeld uit school komen naar een paar keer per jaar (!) overprikkeld uit school komen. Van héél vaak een vol hoofd naar nauwelijks meer een vol hoofd. Jezelf niet meer de uitzondering voelen in de klas maar gewoon met je klasgenoten, tijdens de handvaardigheid les, bespreken: ‘wat heb jij eigenlijk? O, ook autisme? Ik ook!’. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is....

De buitenkant van iemand met autisme

Maar je ziet helemaal niks!  Deze opmerking is wel eens gezegd over onze dochter met autisme. En het is denk ik vaak door mensen heen gegaan: zij, autisme? Ik zie het helemaal niet en eigenlijk merk ik het ook niet.  En dat klopt. Zo op het oog is er niets bijzonders aan haar te zien en ook merk je het niet altijd in haar gedrag. Dat is enerzijds haar kracht. Ze is heel goed in observeren en sociaal kopiëren. We leren haar thuis sociale vaardigheden aan en oefenen met sociale situaties. En zo weet ze zich in de meeste situaties goed staande te houden. Best heel fijn, daar zal ze in de toekomst veel aan kunnen hebben! Aan de andere kant zorgt het ook voor onbegrip. Want kijk eens hoe goed ze het doet, het zal wel meevallen, toch? Ja, er zijn momenten dat het wel meevalt. Als ik haar op het schoolplein zie spelen met vriendjes en vriendinnetjes voel ik me trots. Wat doet ze het goed! Als ik haar blij zie kletsen met goede bekenden of familie dan maakt het me blij.  Helaas z...