Doorgaan naar hoofdcontent

De buitenkant van iemand met autisme

Maar je ziet helemaal niks! 

Deze opmerking is wel eens gezegd over onze dochter met autisme. En het is denk ik vaak door mensen heen gegaan: zij, autisme? Ik zie het helemaal niet en eigenlijk merk ik het ook niet. 

En dat klopt. Zo op het oog is er niets bijzonders aan haar te zien en ook merk je het niet altijd in haar gedrag. Dat is enerzijds haar kracht. Ze is heel goed in observeren en sociaal kopiëren. We leren haar thuis sociale vaardigheden aan en oefenen met sociale situaties. En zo weet ze zich in de meeste situaties goed staande te houden. Best heel fijn, daar zal ze in de toekomst veel aan kunnen hebben!


Aan de andere kant zorgt het ook voor onbegrip. Want kijk eens hoe goed ze het doet, het zal wel meevallen, toch? Ja, er zijn momenten dat het wel meevalt. Als ik haar op het schoolplein zie spelen met vriendjes en vriendinnetjes voel ik me trots. Wat doet ze het goed! Als ik haar blij zie kletsen met goede bekenden of familie dan maakt het me blij. 


Helaas zijn er ook momenten die maar heel weinig mensen zien. Alsof ze de prikkels opspaart voor haar veilige plekje. De uitbarstingen en boze buien zijn voor thuis, voor ons. De keren dat ze overprikkelt thuiskomt uit school, vaak als het ‘anders dan anders’ ging. Op school paste ze zich aan, keek goed naar de juf en de andere kinderen om te weten wat er van haar werd verwacht. Dat kost zo veel energie en gaf zoveel prikkels dat de ontlading thuis, in de veilige omgeving kwam.

Of toen haar broertje net geboren was. Alles was zo onvoorspelbaar voor haar. Eigenlijk was alles anders. Dus elke ochtend was ze al na een kwartier overprikkeld en kroop boos/verdrietig/overstuur onder het bed (wat gelukkig op klossen stond). Heel haar vastigheid wankelde. Haar vertrouwde anker (ik) was totaal niet meer vertrouwd. 


Vorige week was een onoverzichtelijke week voor haar. De vaste juf ziek, na 2 weken wennen. Een onbekende, erg lieve, invaljuf. Een leuk, maar druk feestje op haar vrije woensdagmiddag met een paar kindjes die ze niet goed kent. 

En dan wordt het vrijdagmiddag. We komen thuis uit school. Vandaag was de eigen juf weer beter. In de auto vertelde ze: ‘Mam, alle kinderen waren blij dat de juf er weer is. Maar ik moest wel even wennen hoor!’.  Kanjer, dat ze er al zo goed woorden aan kan geven. We stappen uit de auto en boem, om niks opeens een uitbarsting. Boos, huilen. Nu zie je het opeens wél aan de buitenkant. Al zijn er zelfs op zulke momenten nog steeds reacties van onbegrip: dat moet je toch gewoon aanpakken? 

Ja zeker pakken we het aan, maar wél op de manier die werkt. In dit geval: na de uitbarsting rustig laten worden. Soms kiest ze er zelf voor om alleen naar boven te gaan. Rust. Stilte. En soms kiest ze beneden een rustige plek. Daarna komt altijd de knuffel, een hele lange knuffel. Ze heeft de troost nodig, de nabijheid. Alsof ze er kracht uit put: het is goed. Ik kan weer door. Genoeg kracht om de rest van de dag redelijk goed door te komen. 


De buitenkant kan bedriegen. Als je goed kijkt dan zie je meer. En soms? Soms moet je kijken met je oren..   


Reacties

  1. Wat herkenbaar Erica, ook al is er bij mijn kind waar ik nu aan denk nooit autisme vast gesteld, wel heel vaak deze uitbarstingen gehad. Vanaf groep 3 ging het beter: meer structuur: aan een tafel zitten, niet telkens sjouwen met je stoeltje door de klas naar weer een ander plekje....
    Ben benieuwd naar hoe dat met jouw dochter gaat. Zit ze al in groep 3?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zie dat er iets mis is gegaan met de reactie.
      Bij deze nogmaals!

      Mijn dochter zit nu in groep 3 en de structuur is inderdaad erg fijn. Er is meer rust en overzicht. Tot nu toe pakt ze ook de lesstof gelukkig goed op. Ik hoop dat ze het kan blijven bijbenen!
      Hoe oud is jouw kind?
      Die buien zijn pittig, hè!

      Verwijderen
  2. Tja, ook hierin een en al herkenning. Zelfs de meltdowns waren voor de buitenwereld niet zichtbaar. Wat is er nog veel te leren, zeker voor sommige mensen die voor professionals doorgaan, maar toch niet in de gaten hebben hoe ver het in alles doorwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eén van de redenen waarom ik ben gaan bloggen :-)
      Lastig soms hè, als het niet wordt gezien!

      Verwijderen
  3. Alsof het over mijn zoon gaat, zo herkenbaar. Ik ben net begonnen met het lezen van je blogs, ben benieuwd naar de rest

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Terugblik: overstap SBO

 ‘Zij is echt het schoolvoorbeeld van een kind wat tot leren komt als het op de goede plek zit!’  Dat was één van de eerste zinnen tijdens het gesprek met de meester en juf van onze dochter. Het schooljaar is bijna voorbij. Een bijzonder schooljaar voor onze dochter én voor ons. Het eerste SBO-schooljaar. En inderdaad kunnen we nú zeggen: wat is de overstap van regulier onderwijs naar speciaal onderwijs een goede keuze geweest! Alsof we een ander kind hebben. Natuurlijk, ze heeft nog steeds autisme. En dat kan nog steeds de nodige uitdagingen geven.  Maar wat een verschil! Van een paar keer per week overprikkeld uit school komen naar een paar keer per jaar (!) overprikkeld uit school komen. Van héél vaak een vol hoofd naar nauwelijks meer een vol hoofd. Jezelf niet meer de uitzondering voelen in de klas maar gewoon met je klasgenoten, tijdens de handvaardigheid les, bespreken: ‘wat heb jij eigenlijk? O, ook autisme? Ik ook!’. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is....

Door de ogen van mijn dochter met autisme

Al heel wat blogs schreef ik over autisme in het gezin. Ik nam je mee voor een kijkje   achter de voordeur. Hoe gaat het eraan toe in ons gezin met autisme? Eén ding hebben al deze blogs gemeen: ze zijn allemaal door mij geschreven. Wat nu als mijn dochter een blog zou schrijven? Wat als zíj eens een kijkje zou geven in haar leven met autisme? Hoe zou zo’n blog eruitzien? Zou ze vertellen over de kleding die ze ’s ochtends aantrekt maar waarvan de jurk echt niet fijn zit; zodra je de arm naar voren doet, voel je de stof opkruipen. Dat voelt vervelend! En je voelt dat de hele tijd. Mama zegt dat deze jurk mooi staat, maar ik voel de stof schuren op mijn arm. Wat nu? En terwijl ik me aankleed vraagt mama wat ik op mijn brood wil. Hoe kan ik daar nu over nadenken? Ik voel die jurk steeds dus ik antwoord: ‘weet ik niet…’. En dan het haren kammen; elke dag vraag ik aan mama of ze echt zo zacht mogelijk wil doen. Elk klitje voel ik zo hard. Echt niet fijn. Of zou ze vertellen o...